Održano javno predavanje profesora dr. sc. Bojana Stipeševića o eko-poljoprivredi u gradskom poglavarstvu grada Belišća
Za ovu godinu (2012.) ekološka udruga Eko-Karašica je zamislila projekt u sklopu kojeg je predviđeno održavanje sedam stručnih javnih predavanja. Kroz tih sedam javnih predavanja naša će eko udruga nastojati upoznati javnost Belišća i Valpova sa raznim aspektima ekološke problematike. Prvo predavanje u kojem je tematizirana eko-poljoprivreda održano je u gradskom poglavarstvu u Belišću. Predavač je bio profesor dr. sc. Bojan Stipešević s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Bojan Stipešević na osječkom Poljoprivrednom fakultetu drži kolegiji Osnove ekološke biljne proizvodnje, a član je i Programskog savjeta Neformalne savjetodavne službe (NSS). Neformalna savjetodavna služba osnovana je između ostalog i sa ciljem širenja svijesti o potrebi suvremene proizvodnje hrane uz očuvanje okoliša. Pa se tako zalaže i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača u biljnoj ekološkoj proizvodnji (ekološki prihvatljiva i profitabilna gnojidba, ekološki prihvatljiva zaštita usjeva).
Prije početka predavanja predsjednik Eko-Karašice najavio je predavača i problematiku predavanja, a profesora Stipeševića je u ime grada pozdravio gradonačelnik Zvonko Borić, koji je ukratko iznio svoje viđenje ekološke problematike i naglasio važnost očuvanja domaćih sorti sjemenja. U svom predavanju profesor Stipešević je usporedio konvencionalnu, integriranu i ekološku proizvodnju hrane. Konvencionalnu poljoprivredu karakterizira intenzivna upotreba umjetnih gnojiva i kemijskih sredstava (herbicida i insekticida) pa stoga znatno onečišćuje okoliš i ozbiljno ugrožava ljudsko zdravlje. Integrirana proizvodnja samo djelomično koristi kemijska sredstva i to prema strogim uputama. Ekološka poljoprivreda isključuje upotrebu sintetskih gnojiva, GMO biljaka, pesticida, regulatora rasta i aditiva stočnoj hrani.
Eko-poljoprivreda maksimalno koristi rotaciju usjeva, kao gnojivo koristi različite biljne i životinjske ostatke, u njoj se prakticira zelena gnojidba i mehanička kultivacija, te se primjenjuju različite biološke tehnike zaštite usjeva. Uvođenjem ekoloških načela u proizvodnju hrane, napušta se konvencionalna poljoprivredna proizvodnja i prelazi se na održivu koja je mnogo manje rizična za životnu sredinu. Održiva biljna proizvodnja striktno poštuje višegodišnji plodored jer se tako smanjuje napad štetočina, bolesti i korova, djeluje povoljno na strukturu, vodozračni režim, bilancu organske tvari, raspoloživost hranjiva i biogenost tla. Na kraju vrlo zanimljivog i edukativnog predavanja prisutni su postavljali pitanja predavaču i zadržali se sa njim u neformalnom razgovoru. Eko-Karašica će i u buduće nastojati organizirati slična predavanja, a i sama će raditi na informiranju građana o eko-poljoprivredi putem edukativnih brošura.