Eko-Karašica obilježila Svjetski dan voda u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo

29. 3. 2012.

Povodom Svjetskog dana voda (22. 3. 2012.) predsjednik i dopredsjednica naše eko udruge u valpovačkoj su Gradskoj knjižnici održali dva predavanja. U sklopu prvog predavanja Dinko Župan je upoznao prisutne sa globalnom problematikom nestašice pitke vode (više od milijardu ljudi danas osjeća nestašicu vode), te je pozvao prisutne da se što više angažiraju oko očuvanja rezervi pitke vode i zaštiti voda od zagađenja. Naglasak je stavio na velikoj razlici u svjetskoj potrošnju vode. Tako kućanstva u SAD-u troše oko 375 litara vode na dan, a milijuni najsiromašnijih preživljavaju sa manje od 19 litara vode na dan. Rasipanje pitke vode prisutno je i u našim kućanstvima, a to je najočitije u trošenju pitke vode prilikom pranja automobila i ispiranja sanitarija. Stoga je predavač pozvao prisutne građane da vode računa o potrošnji pitke vode, ali i da izbjegavaju korištenje sredstava koji zagađuju vode. Na kraju njegova izlaganja prisutna je publika rješavala interaktivni eko-kviz, te je bila upoznata sa pripravljanjem sredstava za čišćenje na ekološki način. Sandra Bašić, koja radi u Hrvatskoj agenciji za hranu, u drugom je predavanju prezentirala složenu proceduru kroz koju moraju proći flaširane vode da bi na svojim etiketama nosile oznaku „Pogodna za pripremu hrane za dojenčad“.

Budući je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda bila odnos hrane i vode istaknute su neke činjenice vezane uz potrošnju vode pri proizvodnji hrane. Naime, prilikom proizvodnje hrane troše se bilijuni litara „nevidljive“ vode. Tu „nevidljivo“ potrošenu vodu geograf Tony Allan nazvao je virtualnom vodom. Virtualna voda je količina vode potrebna za proizvodnju nekog proizvoda. Nizozemski znanstvenik Arjen Hoekstra zajedeno sa kolegama iz UNESCO-a izračunao je prosječnu količinu vode u određenim proizvodima. Tako npr. za proizvodnju jednog kilograma svinjetine u prosjeku je potrebno potrošiti oko 6 000 litara vode. Za proizvodnju kilograma kobasica potrebno je potrošiti 11 500 litara vode, a za proizvodnju jednog kilograma govedine potrebno je potrošiti 15 500 litara vode. Prehrana temeljena na mesu troši 60 posto više vode nego vegetarijanska prehrana. A kada se odlučite za kupnju novih traperica dobro razmislite da li vam zaista trebaju, jer prilikom proizvodnje traperica u prosjeku se potroši 11 000 litara vode.